Sakarya Üniversitesi, Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü; yüksek lisans programının ilk mezunlarından Ayşe Yılmaz’ın konuk olduğu “Mutfak ve Kültür” başlıklı bir konferans düzenledi. 22 Şubat 2024 Perşembe günü saat 13.00’te, Gizem Frit Amfisinde düzenlenen konferansta, bahar dönemi atölyelerindeki mezuniyet projeleri için belirlenen ortak tema Sakarya mutfağı, bütün yönleriyle ele alındı.
Ayşe Yılmaz konuşmasının ilk bölümünde, 2019 tarihli, “Sakarya’daki Etnik Çeşitliliğin Mutfak Kültürü Fotoğraflarıyla Temsili” başlıklı tezinden yola çıkarak, Abhaz, Boşnak, Çerkez, Gürcü, Laz ve Manav mutfağını, yemekleri, ritüelleri, kap kacak ve mekân düzeni yönleriyle ele aldı. Ardından, tez sürecindeki alan araştırmasında kaydettiği görüntülerden oluşan ve 10-16 Nisan 2019 tarihleri arasında, Serdivan Fikir Sanat Merkezi galerisinde açılan “Altı Mutfak” adlı kişisel fotoğraf sergisinden fotoğrafların gösterimi yapıldı. Sürdürülebilir kültürel miras açısından mutfak kültürünün önemi ve bu mirasın gelecek nesillere aktarılması için yapılması gerekenler konuşuldu.
Eski ve yeni göçlerle sürekli değişen Sakarya mutfak kültürünün, çağdaş dijital teknolojik araçlarla belgelenmesi ve tanıtılması için yapılabilecek proje fikirleri üzerine karşılıklı konuşmalarla konferans sonlandırıldı. Bölüm başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tülay Çelik ve bitirme atölyesi hocalarının katıldığı konferansın sonunda, Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahsin Turgay, konuk Ayşe Yılmaz’a katılım belgesi takdim etti.